Meer dan 40 attracties en dagelijks interessante nevenactiviteiten

Donderdag 19 juni 2014

Op vrijdag 27 juni rond 18.30 uur barst voor het eerst in de Boxmeerse historie de Kermis los in de maand juni. Niet meer de bijna heilig historische datum in augustus, maar een bewuste keuze voor eind juni. “ De Zomer begint in Boxmeer “ is de wervende slogan om veel kermisliefhebbers van 27 juni tot en met dinsdag 1 juli naar Boxmeer te lokken. De werkgroep kermis is er klaar voor. 

Door Frans Fleuren

BOXMEER – Kermismeester Antoine Eijkens, bezig aan zijn tweede kermisseizoen, is trots op zijn werkgroep kermis , die verder bestaat uit Frans Fleuren, voormalig wethouder kermis, Anke van der Hulst (ambtelijk secretaris), Nico Linders en Jan van Neerven. Bestuurlijk is, aldus Eijkens, de enthousiaste wethouder Willy Hendriks-van Haren uit Oeffelt de eerst verantwoordelijke. Zij is als wethouder kermiszaken sinds juni vorig jaar de opvolger van Jos de Graaf. Op de vraag waarom de kermisdatum van Boxmeer verschoven is, antwoordt Eijkens: “ In augustus had de Boxmeerse kermis altijd last van een aantal zaken. Deze kermis viel òf op het eind van de zomervakantie òf aan het begin van het nieuwe schooljaar. De portemonnee van de mensen is dan flink leeg en wij zagen verder het aantal bezoekers de laatste jaren teruglopen. Daarbij speelde zeker ook nog een belangrijke rol dat de gemeente vaak de gewenste attracties niet naar Boxmeer kon halen vanwege stevige concurrentie van grote kermissen in de regio zoals Oss, Den Bosch, Boxtel en Oosterhout. Het besluit van het college om de historische kermisdatum te veranderen leverde de nodige reuring op in Boxmeer en in kermisland , maar bood kansen om aan het begin van de zomer de eerste grote kermis te kunnen aanbieden in de regio, nog vóór de zomervakantie. Door voortaan eind juni als kermisdatum te prikken, met geen kermissen in de directe regio, behalve die in Stevensbeek, heeft Boxmeer veel meer mogelijkheden om een attractieve regiokermis neer te zetten. Hopelijk zijn wij als werkgroep kermis daarin geslaagd. Om de veertien dagen is er vanaf oktober vorig jaar vergaderd en zijn (winter en voorjaars) kermissen bezocht, zoals de indoorkermis in Apeldoorn, in binnenland en 
Duitsland. 

We merken steeds meer enthousiasme bij zowel kermisexploitanten, horeca-ondernemers en kermisliefhebbers. Een nieuwe website www.kermisboxmeer.nl van Cybox en het ook op moderne wijze benaderen van vooral de jeugd via facebook en twitter maken deel uit van de nodige veranderingen. Resultaat is in ieder geval 41 Kermisattracties, waaronder diverse topzaken en ook drie nostalgische kermisattracties, zoals Swing Mill en Luchtschommel, jeugdsentiment voor veel ouderen, op het Raadhuisplein. Iedere dag zal er een passe-partout verloot worden onder de goede inzendingen van de prijsvraag en op de dinsdagavond worden de prijswinnaars bekend gemaakt van de kleurplatenwedstrijd, naar een idee van kermisexploitanten. “ Maar ook traditionele nevenevenementen, zo vervolgt Jan van Neerven, maken deel uit van deze spectaculaire Boxmeerse kermis, zoals een knallende opening, de Kinderbraderie, de Zilveren Maandag en het afsluitende grootse evenementenvuurwerk van Olieslagers tegen 23.00 uur. Ook de horeca pakt flink uit met veel live muziek.

Terug naar nieuwsoverzicht →