Hallo kermis

We hebben allemaal wel een jeugdherinnering aan de kermis. Je favoriete paard in de draaimolen, de smaak van een kaneelstok, de plakhanden na het eten van een suikerspin of stiekem zoenen in de rups.

Je zou denken dat het voor de kinderen van nu minder bijzonder is, omdat er veel meer vertier is en toch hoor ik van jongeren weer net zulke leuke herinneringen. Hoe ‘cool’ het was dat opa mee in de botsauto’s ging, hoe spannend het was om ’s avonds later op te blijven om ‘met de lichtjes’ mee naar de kermis te mogen en ook nog steeds de eerste zoen achter de cakewalk.

En ook van alle tijden is de kermis als ontmoetingsplek. Met de hele familie op zondag een rondje over het kermisterrein en met een beetje geluk met een oliebol op een terrasje nog gezellig bijkletsen met een drankje. Of de vrienden van de middelbare school die over het hele land uit zijn gevlogen maar elk jaar met de kermis weer afspreken.

Als wethouder die de kermissen in haar portefeuille heeft, zie ik zeker de waarde van de jaarlijkse kermis in de dorpen. Het is echt iets van het dorp, van de mensen zelf. Een gelegenheid waar je elkaar weer eens ontmoet.

Maar het is natuurlijk niet de gemeente die de kermissen kan behouden. Daarom zeg ik: de kermis is er voor ons allemaal, maar ook door ons allemaal. Zonder bezoekers, geen kermis. Dus bezoek de kermissen in onze gemeente en geniet!


Wethouder Kermiszaken W. Hendriks – van Haren